MAGICAL DUSTMEN eefje
         
startpagina       Magical DustMen's Mobiele Treinorama        contact

 


Magical DustMen's Mobiele Treinorama


Meer dan 25 treinen maken kunstreizen op H0og niveau. H0 ('ha nul!') is de aanduiding van schaal 1:87, de grootte van onze miniatuurtreinen.

Het mobiele treinorama is vrij groot, dus als wij op reis gaan nemen we meestal maar een klein gedeelte mee. Een van onze bijzondere stops was op zondag 24 april in Neeritter ter gelegenheid van de kunstdag aldaar! (Hebben ze daar dan een station? Nu wel!)

Overigens: wij zoeken in Zuid Limburg een potentiële nieuwe permanente locatie voor ons mobiele treinorama van waaruit we het land in kunnen trekken met speciale thema reizen!

Je vindt in ons unieke mobiele treinorama geen nagebouwde landschappen en huisjes (ohhh...), maar de treinen rijden langs teksten en illustraties, met soms speciaal voor het treinorama geschreven muziek.

Bezoekers van het mobiele treinorama mogen zelf een modeltrein uitkiezen en daarmee rijden (maximaal 2 machinisten tegelijkertijd). Met name ook 'kinderen of mensen' die niet met de modeltreinen van (meestal) broer of vader mochten/mogen rijden maar dat wel graag wilden/willen krijgen hier de kans!

stoomlocomotieven in magical dustmens treinoramaAfbeelding: een van de remises van Magical DustMen's Mobiele Treinorama.

De eerste proefopstelling was met verhalen en illustraties uit 'Verschrikkelijke Histories en Spookverschijnselen' en uit 'Verslag van een korte reis'.
Toen kwam de 5 mei opstelling met afbeeldingen van kijkdozen, in feite fruitkistjes, waarin schoolkinderen uit het Limburgse Neeritter, vrijdorp aan de Itter, voor 5 mei taferelen hadden gemaakt van en met dingen die zij mooi en fijn vinden. Om vrijheid te vieren (en te gedenken). Mensen die hadden gereserveerd konden op 5 mei 2020 (en 5 mei 2021) een bezoek brengen aan het speciale 5 mei treinorama in de grote werkloods van Magical DustMen in Groningen. Inmiddels zijn er ook diverse mobiele voorstellingen geweest in Brabant en Limburg, met een zeer bescheiden opstelling, thema De Ahnacrist/De Anachrist. En we waren met een speciale 'Wolkentrein en ander verdriet' opstelling op festival Art Carrousel ter gelegenheid van een speciale art carrousel editie van deze 'trein-animatiefilm'! (zie de link HIER!)
Het volgende treinorama thema gaat over de Craycin Route. Daarna volgt -onder andere- opnieuw De Ahnacrist/De Anachrist, ter herdenking van de officiële uitgave van dat boek.
We zijn daarnaast bezig met de voorbereiding van een culinaire reis met verhalen en illustraties van gerechten van Daniëlle Maas en Suus Zethof!

Er kunnen nu 25 treinen rijden over meer dan 190 meter rails met meer dan 65 wissels en (op schaal) 's werelds langste ongesteunde balkbrug die een stenen afgrond overspant van (omgerekend) 60 meter diep. (zijn er al weleens treinen naar beneden gestort? Ja. :-)
Er arriveren nog een aantal locomotieven en wagonnetjes en de totale railslengte zal ruim meer dan 200 meter worden. Dit is op schaal gelijk aan (ruim meer dan) 17,5 kilometer. Dat is van het Friese Oosterwolde (hier niet zo maar genoemd want het is de thuisbasis van TreintjeOost, een magisch fijne treinenwinkel) naar Drachten. Of van Dokkum naar Leeuwarden.

Naast en in combinatie met onze speciale kunstreizen zijn er ook nog de unieke wisselreizen. Aan de hand van de antwoorden op vragenlijsten zetten de reizigers zelf de wissels in een bepaalde stand en bepalen zo zelf op welk eindstation ze uit zullen komen. Eindstations die behalve grappige ook vrij confronterende namen kunnen hebben.

Van Magical DustMen's Mobiele Treinorama worden ook nog een aantal speciale thema video's gemaakt.
Op zich is het hele ding een soort hap-snap met karton en houten schragen en geen moeilijk gedoe.
En best veel botsingen... :-)

                                 ------------------------------------------------------------------------------------


In de NorseWafelbakker magical dustmen palace banner kiosk magical dustmen
craycin
albon elm
Marikesj De Wisch een wandeling in het park magical dustmen's mobiele treinorama