de wisch   meer    music   lyrics   movies  news     contact    De Wisch related

 

 

De opnames van een nieuwe audioversie (TimeCarriers) van 'Farmer John's Beautiful War' zijn afgerond. En we hebben toestemming van Bertram Verhaag, de cineast die onder andere 'David versus Monsanto' maakte, om ook audio uit deze documentaire te gebruiken. Dat heb ik gedaan in de tweede video versie.


Studio line-up van deze De Wisch (niet zo) Sneu Alleen TimeCarriers versie:
Stefan Nijssen: trompet, Toon Meijer: saxofoon, Eric Coenen: bas, Arthur Lijten: drums, Mike Roelofs: Fender Rhodes/Hammond, Leendert Haaksma: gitaar. Zang: Stefan Nijssen, Ton en Marit Trienekens.
Producer: Stefan Nijssen. Opgenomen in de Dog Licks Recording Studio.
Tekst, muziek en video: T.d.J.
De laatste video versie (versie 4) vind je hier: https://youtu.be/QiDuuuZqqes
Naast de animatievideo komt er nog een gefilmde versie, die wordt opgenomen in 'Captain Peter's Vaudeville Theatre'


Zie ook het interview met Ton over de problemen die hij door dit nummer verwacht met bijvoorbeeld Monsanto (zie de links onder aan de pagina) en met andere commerciële belangengroeperingen. En met hun zetbazen in de politiek en in de media.
("Ik verwacht vooralsnog geen problemen. Zo lang mogelijk doodzwijgen en low profile is tegenwoordig de taktiek. Maar dat kan natuurlijk ieder moment veranderen.")

Version 3: We are preparing yet another version, including banners against the malicious trade agreements TTIP and CETA.
Version 4: on line.Ton over het ontstaan van dit lied en van een uniek 'interactief'
video-drieluik.

"26 jaar geleden, en een gruwelijk hete zomer. Ik liep ergens in Midden Nederland. Voor een oude boerderij zaten een ongeveer 70-jarige man en vrouw in de schaduw van de avondzon, hun stoelen net iets te ver uit elkaar. Wat een eenzaam gevoel gaf, niet over hun relatie, maar over hun leven.

Hun boerderij stond waarschijnlijk vroeger tussen hun akkers. Nu was er een weg aan de zijkantkant, waar ik liep en waar zij zaten, en een weg pal aan de achterkant, als een dijk, omhooglopend naar een viaduct. En dan ook nog een autosnelweg, rechts vlak naast de boerderij, met dag en nacht lawaai, waar dat viaduct overheen liep. Dat beeld draag ik nog steeds bij me. Twee mensen in de laatste jaren van hun leven, die er vermoeid, gedesillusioneerd en eenzaam uitzien, in een schijnbaar hopeloze situatie...
Weer jaren later schreef ik mede met dat beeld in mijn hoofd, een lied zonder de tekst helemaal af te maken. Over mensen die hun hele leven lang hard hebben gewerkt en teleurgesteld zijn over hoe het leven en de maatschappij zich hebben ontwikkeld, zij voelen zich intens verraden: It's been so long, so hard. Intens verraden, niet alleen doordat honger, armoede, dictators en machtswelustelingen op deze aarde nog steeds vrij spel hebben, maar vooral ook door bankiers, het geldsysteem, multinationals, 'rechters' en door de politici die meer en meer de zetmannen en -vrouwen blijken voor een evil systeem dat draait om ego's, macht en geld. Zelfs de democratie is door hen gekaapt. Vrijheid voor de rijken en democratie voor de armen. Met Lienke en Mariëlle Supheert, toen zangeressen van de band De Wisch heb ik -weer jaren later- verschillende keren gedeeltes van het nummer ingestudeerd, maar het nummer nog steeds niet afgemaakt en het is nooit op een setlijst van De Wisch gekomen.

Van 'It's been so long, so hard' naar 'Beautiful War'.
De afgelopen jaren werd steeds meer duidelijk over de wantoestanden in de landbouw, en de veeteelt, het geknoei met ons eten en over bv de farmaceutische industrie die er vooral op uit lijkt te zijn om winst te maken (zie ook de links onderaan deze pagina), en om mensen zo veel mogelijk van dure gepatenteerde medicatie afhankelijk te maken. Liever levenslang aan de pillen dan genezen, of sterker nog: ziektes verzinnen en daar dan versuffende drugs voor verkopen. Ik las over bedrijven die via invloedrijke lobbying proberen om tuinkruiden en natuurlijk gezond voedsel te laten verbieden omdat ze daar geen patent op hebben. En over dubieuze organisaties wiens taak het is om te controleren of ons voedel veilig is en om er voor te zorgen dat we weten wat we eten. Maar die in de praktijk blijkbaar andere belangen dienen.
Ik dacht eerst dat het allemaal nogal overdreven was, kreten van een aantal fanatici die overal spoken zagen. Maar de verhalen en korte nieuwsberichten over bedrijven als Goldman Sachs, Dupont, Bayer en met name ook Monsanto doken steeds weer op. En ik zag, (en die informatie is (nog) voor iedereen beschikbaar !), dat er vreemde beslissingen werden genomen door politici, omgeven met raadgevers, advocaten en adviseurs uit die bedrijven. En vreemde beslissingen ook van rechters. Ik zag documentaires over wat er gebeurde, bv deze: http://youtu.be/su0om5L4Bhg David versus Monsanto... En toen viel het, althans voor het lied, allemaal op zijn plek: de titel 'So long, so hard' werd 'Beautiful War.' Over een vreedzaam en prachtig maar fel verzet tegen ondemocratische beslissingen en handelingen. En tegen onmenselijke bedrijven die de status van niets ontziende dictators aannemen in wat vroeger democratieën waren met zicht op een vervulde toekomst voor iedereen op aarde.

Op vrijdag 9 augustus 2013 speelde ik Beautiful War voor de eerste keer live in publiek, bij VanSlag in Borger.

Van 'Beautiful War' naar 'Farmer John's Beautiful War'.
Kings of Leon, The Real Dirt on Farmer John, Neill Young, and a daughter with champagne eyes !!!
Een paar weken later kwamen de Kings of Leon voor het eerst met hun nummer Beautiful War naar buiten en op internet zag ik dat ook bv Robert Wyatt , een fantastische muzikant, een nummer had dat 'the beautiful war' heet. Ik besloot de titel aan te passen en het werd Farmer John's Beautiful War.
Ik dacht eerst nog aan bv Captain Peter's Beautiful War, dat vond ik mooi, 'Captain Peter' komt ook in de tekst voor, maar misschien iets te militairistisch. Farmer was logisch, ook gezien de inhoud van het lied natuurlijk, John koos ik omdat het een zo neutraal mogelijke naam was en misschien ook vanwege John Lennon.
Toen ik weer op internet zocht waren er natuurlijk verschillende Farmer Johns, een aantal gelukkig zelfs met dezelfde instelling als de farmer in mijn lied, maar het was voor mij een grote en plezierige verrassing toen bleek dat Farmer John een blijkbaar erg aantrekkelijke dochter had die talloze malen is bezongen... Door Don and Dewey, the Premiers, Searchers, Neil Young..., de lijst is welhaast eindeloos. En niet alleen mannen, maar ook heel wat zangeressen bleken in love met farmer John's dochter.... En ik kon het dan ook niet laten om daar aandacht aan te besteden in de video's die ik maakte bij mijn nummer. Dus alhoewel mijn farmer John onafhankelijk van andere farmer Johns is ontstaan, blijkt hij al jaren een veel bezongen, geplaagd, en om de hand van zijn dochter gesmeekt persoon...

Drie video's en dat je een actieve rol kunt hebben in deze video's...
Om het geheel niet te lang te maken besloot ik drie delen van de video te maken. Het is misschien uniek dat een video op YouTube steeds verandert en dat je mee kunt 'lopen' met een internet parade, in een video die steeds wordt aangepast omdat de Parade steeds verandert. Met nieuwe borden en ideeën, (laat het ons weten...!, dan kunnen we ze eventueel opnemen in de optochten) en sommige oude banners zullen verdwijnen. Laten we hopen dat dat niet gebeurt door geweld, censuur of intimidatie, zoals zo vaak in deze wereld, maar omdat ze niet meer nodig zijn.

In deel 2 van het drieluik, De Parade, gaat het er heftig aan toe. Het is een grof schandaal dat wij zo veel energie moeten steken in het aanklagen en hopelijk ooit ook berechten van onderdrukkers en uitbuiters. Het is ook zo negatief om daar mee bezig te moeten zijn. Het is letterlijk ziek makend. Vandaar dat er ook positieve dingen tussen staan.

En gelukkig is er ook deel 3. Dit gedeelte van de parade gaat vrijwel alleen over bijzondere boeken, films, kunst en cultuurdingen van mensen waar je respect voor kunt hebben. En die energie geven.
De eerste video, deel 1 van het drieluik met het nummer zelf, zal ook nog worden veranderd. In plaats van mijn (zoals dat soms is) problematische live versie komt er een nieuwe studio versie, en Stefan Nijssen zal dan het grootste gedeelte van 'Farmer John's Beautiful War' zingen. Marit Trienkens doet de background vocals en ik alleen nog het gedeelte dat begint met 'when I turn the key...'

Maarten van Rossum, Jan Mulder en Farmer John.
Dit hele 'Farmer John's Beautiful War' project gaat over onvrede, over dat veel mensen en ik hoor daar ook bij, zich verraden voelen door besluiten die politici nemen en door wat er gebeurt in de wereld en met ons leven. Soms heb je er zelf niet eens concreet last van, maar wel emotioneel, want uitbuiting, valsheid en ook gewone hoogmoed en domheid doen altijd pijn. En ze kosten zo veel energie en tijd die beter gebruikt hadden kunnen worden. Zelfs in het mildste geval is het nog een vorm van diefstal. Dit project gaat er ook over daar een positieve opbouwende en geweldloze oplossing voor te vinden. Geweldloos wil overigens niet zeggen dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze wantoestanden niet ter verantwoording moeten worden geroepen.

Toevallig zag ik net een oud exemplaar van Speakers Academy waarin Maarten van Rossum schrijft (aflevering 12 pagina 102) over de volgens hem paradox van al die mensen in Nederland die tevreden zijn met hun eigen situatie en hun eigen leven (20% was dat overigens toen al niet, 1 op de 5 ! en dat was in 2008 !), maar en masse ontevreden over hoe het land en Europa (en waarschijnlijk ook de wereld) bestuurd worden. Dat zou je op kunnen vatten als, mensen zaniken altijd, maar ze moeten niet zeuren, want het gaat toch goed. Maar voor mij is die ontevredenheid en afkeer van wat er gebeurt, en over de besluiten van 'volksvertegenwoordigers', juist heel kloppend en heel positief en hoopvol: dat zelfs bij mensen wiens eigen leven misschien nog niet zo heel erg is verziekt als het straks gaat worden als we niet oppassen, er toch zoveel weerzin en woede is over hoe dingen gaan en over hoe heel veel anderen onterecht en onnodig in erbarmelijke omstandigheden moeten leven, terwijl een klein handjevol bandieten met hun handlangers in luxe leeft door uit te buiten. (In de Verenigde Staten hebben 300 mensen evenveel geld als de rest van de miljoenen Amerikanen...) Overigens vermoed ik dat het aantal tevredenen met hun eigen situatie inmiddels zeer zeer zeer fors is gedaald !! En persoonlijk: na mensen en dieren die lijden vind ik inmiddels onderling lachende politici het weerzinwekkendste om te zien.

Even uit mijn hoofd, ik zal de precieze tekst nog opzoeken maar ik las een boekje van Jan Mulder (was dat het essay 'doodstil' ?) die net als ik in de provincie Groningen woont. Daarin beschrijft hij een gesprek met een politica over zijn probleem met onzinnige windmolens die ze op het prachtige Groningse platteland willen zetten om de sfeer daar nog verder te verpesten. (Aardbevingen en de verwachte dijkdoorbraak zijn niet genoeg.) Zwaar gesubsidieerde prestigeprojecten van losgeslagen energiemultinationals, die niks te maken hebben met duurzame energie, op plekken die volkomen onzinnig zijn. Zegt zij tegen hem: 'Ja Jan, jij moet ook wel iets over hebben voor de maatschappij, hoor...' Bij verdere navraag en over waarom zij voor die dingen was, bleek in het gesprek: ze was op vakantie geweest in Spanje en had daar windmolens gezien op een heuvel en dat vond ze zo'n aardig gezicht...
Schrijft Jan Mulder zoiets als: God behoede ons voor politici die ook nog hun (persoonlijke liefhebberijen?) mee laten spelen. (En wat hangt er op haar slaapkamer?, vroeg hij zich af... Foto's van racewagens?)

'Mijn' Farmer John zegt het nóg simpeler: behoed ons voor politici."

Ton de Jong
(oorspronkelijke versie van deze pagina: ergens in 2013/2014, ik weet het niet meer precies. Laatste update 20-10-2015)

 

Noot: op het Nederlandstalige album van Ton 'Onder de wolken, boven de zon' komt het nummer 'Meinke bij het hek', dat ook alles te maken heeft met dit lied.

Links:

Over Monsanto
http://youtu.be/su0om5L4Bhg
https://youtu.be/gVKvzHWuJRU

Over Bayer
http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/25216_woede_over_nederlandse_bayer_topman_kankermedicijn_alleen_voor_de_rijken/

Neil Young en de dochter van Farmer John
https://youtu.be/GXOeNLs0EBY

Onder de wolken, boven de zon
Klik hier voor meer informatie daarover.

Over TTIP en CETA
https://stop-ttip.org

Farmer John's Beautiful War
laatste versie: https://youtu.be/QiDuuuZqqes